En text- och fotoblogg

Konstruktiv fotokritik mottages gärna

måndag 29 augusti 2016

Augusti 29 2016


Både i går och i dag kunde jag se gott om trollsländor på en lägda vid Nördträsket. Dom patrullerade sina områden, fram och tillbaka, och hade aldrig tid att slå sig ner och vila en stund, så att jag skulle kunna hinna ta en bild. Men så i dag när jag var längst ner mot träsket fick jag syn på ett par fåglar bland träden och blev stående en bra stund för att se om dom skulle komma närmare så jag kunde se vad det var för art. Nu gjorde dom inte det och när jag skulle gå vidare kastade jag som tur var en blick på marken framför mig och där satt det äntligen en trollslända! 


När jag tagit några bilder tyckte jag plötsligt att den såg lite konstig ut baktill och upptäckte att det fanns en slända till där.


Aha, parning på gång, det var därför dom satt stilla. Vilken tur för mig. Jag tror att det är mosaiktrollsländor, men om det är den blågröna eller någon av de andra sorterna vill jag vara osagt. Jag rörde mig ytters försiktigt för att inte störa paret, men så kom Cilla farande för att se vad det var som var så intressant och så var dom puts väck.


På hemvägen stötte jag på en annan art, men det är nog också en mosaiktrollslända. Tyvärr satte sig denna på Holgerslogens taknock, och det blev därför svårt att få någon bra bild. 

För övrigt kan jag meddela att jag nu hunnit fram till maj 2011 i mitt enträgna arbete med att kopiera över gamla blogginlägg till backupen. Det är ganska intressant och se hur inläggen förändras efterhand och det blir många "javisstja"-upplevelser. Ibland kan det kännas frestande att rätta till i efterhand, men det aktar jag mig för, dom ska sparas i original.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar